Jamajka

 

Znacie już „Jamajkę”? Ten wielowarstwowy przekładaniec swoim smakiem i zapachem przeniesie Was na odległą, gorącą, karaibską plażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu ma galaretkę :D Nadaje się na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, czy też jako ciasto na niedzielę :) Sprawdzi się także podczas cieplejszych dni. Jest to ciasto mimo wszystko proste w wykonaniu, choć odrobinę pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera zrobienie warstwy galaretkowej z bananami (studzenie i tężenie). „Jamajkę” przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet przez 5-6 dni!

Składniki:

Ciasto kakaowe:

6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

3/4 szklanki mąki pszennej

2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 lekko czubate łyżki kakao

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Galaretka:

3 galaretki cytrynowe

1 l wrzącej wody

 

Masa śmietanowo-serowa:

750 ml śmietany 30% (schłodzonej)

250 g serka mascarpone

2 czubate łyżki cukru pudru

 

Poncz (do nasączenia ciasta):

1/2 szklanki ciepłej wody

3 łyżki soku z cytryny

cukier (do smaku)

 

Dodatkowo:

5-7 sztuk bananów

sok z cytryny

dżem morelowy/brzoskwiniowy

kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada

 

Wykonanie:

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu.
Do ubitych wraz z cukrem białek dodajemy żółtka (jedno po drugim) i ponownie ubijamy.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy ze sobą. Ubijając masę białkowo-żółtkową na najniższych obrotach miksera dosypujemy stopniowo mąkę z dodatkami. Mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (moja o wymiarach ok. 23x26 cm - po złożeniu ciasto wystawało ponad formę) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu upuszczamy formę z ciastem na podłogę z wysokości ok. 30 cm (jak przy biszkopcie rzucanym). Pozwoli to uniknąć opadnięcia ciasta. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Wystudzone kroimy na 2 blaty.

Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Aby proces przyspieszyć warto wstawić miskę z galaretką do większego naczynia wypełnionego zimną wodą. Gdy zacznie lekko tężeć, jest gotowa do użycia :)

Przygotowujemy poncz do nasączenia blatów. W tym celu mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem (ilość wedle uznania, do smaku) do momentu rozpuszczenia cukru.
Dolny blat wkładamy do formy i nasączamy go połową ponczu. Następnie smarujemy go ok. 4 łyżkami dżemu morelowego lub brzoskwiniowego.
Banany kroimy wzdłuż na pół. Dokładnie skrapiamy je sokiem z cytryny (z obu stron), by owoce nie ściemniały. Układamy je jeden obok drugiego na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

Masa śmietanowo-serowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy cukier i ponownie króciutko miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na stężałą galaretkę zostawiając ok. 1/3 masy na posmarowanie wierzchu ciasta. Kładziemy drugi blat ciasta kakaowego, lekko dociskamy, a potem nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą lub posypką kakaową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

Komentarze:

Anna (Produkty ekologiczne)

2016-04-07 14:56

Takiego szukałam :) Już zapisuję sobie ten przepis do ulubionych i spróbuję zrobić to ciasto :)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-04-08 00:31

Na pewno się uda :)

odpowiedz

Staszek

2016-04-07 15:30

Jadłem polecam

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-04-08 00:32

:)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl