Beziki

 

Po smażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy!

Składniki:

7 białek

70 dag cukru

szczypta soli

 

Wykonanie:

Białka dokładnie ubijamy za pomocą miksera na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu naczynia do góry dnem powinny pozostać na swoim miejscu) dodając szczyptę soli. Następnie nadal ubijając dodajemy powoli cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy do czasu, aż białka będą gęste, śnieżnobiałe i lśniące.
Tak przygotowaną bezową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (u mnie w kształcie dużej gwiazdy) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną.
Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości).
Moje bezy leciutko się zezłociły. Jeśli zależy Wam, aby pozostały śnieżnobiałe wówczas należy obniżyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas suszenia.

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl