Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli

 

Google podpowiada, że dziś pierwszy dzień wiosny, jednak wyglądając przez okno i patrząc na słupek rtęci ciężko to potwierdzić… Pogoda pogodą, ale fakt jest niezaprzeczalny: mamy wiosnę! :) A skoro nie ma jej na dworze to trzeba ją chociaż „zrobić” w kuchni :) W tym celu przygotowałam prostą, ale pyszną, lekką, zieloną sałatkę z liści świeżego szpinaku, cząstek soczystych pomarańczy oraz czerwonej cebulki. Całość polana orzeźwiającym dressingiem na bazie oliwy, soku z pomarańczy i cytryny, miodu oraz musztardy. Pyszności, polecam!

Składniki (na ok. 4 porcje):

ok. 220 g liści świeżego szpinaku

2 duże pomarańcze

1/2 czerwonej cebuli

 

Dressing:

6 łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron)

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

4 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej)

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy i wsypujemy do miski (jeśli liście są duże należy porwać je na mniejsze kawałki).
Pomarańcze obieramy, a następnie wycinamy cząstki z pomiędzy białych błonek. Dodajemy do szpinaku.
Cebulę siekamy w dość drobną kostkę i wrzucamy do reszty składników. Dokładnie mieszamy.
Do słoika wlewamy oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód i musztardę. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Gotowe!

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl