Babka kokosowa

 

Na pewno się ze mną zgodzicie, że wśród słodkich wypieków wielkanocnych z pewnością nie może zabraknąć baby :) A że przepisów na babki jest wiele, to niezmiennie co roku staję przed dylematem, którą upiec? Oczywiście mam swoje ulubione przepisy, jednak zawsze staram się, aby obok naszych „wielkanocnych szlagierów” pojawiła się też jakaś nowość. Jeśli macie podobne podejście, a jeszcze nie mieliście okazji spróbować smakowitej babki kokosowej, to nadarza się Wam ku temu okazja :) Babka, której głównym składnikiem jest rzecz jasna kokos (w postaci wiórków i mleka) jest bardzo prosta do wykonania, a do tego: pyszna, wilgotna, o dość zwartej strukturze i lekko cytrynowej nucie. Pełnię świeżości zachowa przez całe święta (a nawet dłużej) o ile oczywiście coś z niej zostanie ;) Nie jest za słodka więc możecie polać ją roztopioną białą lub mleczną czekoladą albo po prostu oprószyć cukrem pudrem. Na przepis (pochodzący z bloga „Moje Wypieki”) trafiłam kilka lat temu. Babka posmakowała nam tak bardzo, że od tamtej pory piekę ją kilka razy do roku :)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

5 dużych jajek (o temperaturze pokojowej)

1 szklanka mleka kokosowego (o temperaturze pokojowej)

1 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 1/4 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

skórka otarta z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do niej wiórki kokosowe i mieszamy.
Cukier, olej oraz ekstrakt z wanilii miksujemy przez chwilę (do połączenia) na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy jajka (jedno po drugim) miksując po każdym dodaniu. Powinniśmy otrzymać dość gęstą masę o jasnej barwie.
Do masy dodajemy w 3 turach (na zmianę) mąkę wymieszaną z wiórkami oraz mleko kokosowe: najpierw 1/3 mąki (mieszamy np. rózgą kuchenną lub szpatułką), potem 1/3 mleka (znów mieszamy) itd. Na koniec dodajemy jeszcze skórkę otartą z cytryny.
Formę do babki smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy do niej ciasto.
Babkę kokosową pieczemy w 160 stopniach przez mniej więcej 1 godzinę i 20 minut (po godzinie możecie sprawdzić stan upieczenia ciasta).
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na ok. 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem możemy dowolnie ją udekorować (ja tym razem posłużyłam się gotową białą polewą i płatkami kokosowymi).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl