Tęczowa fantazja

 

Lekka, delikatna, pastelowa, owocowa pianka na spodzie z biszkoptów to właśnie „Tęczowa Fantazja”! Bardzo prosty i tani w wykonaniu deser z mleka skondensowanego i galaretek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mój przepis na „Tęczową fantazję” można dodatkowo wzbogacić np. o świeże owoce i galaretkę :) Polecam!

Składniki:

300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka (dobrze schłodzonego)

3 op. dowolnych galaretek (u mnie: pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa)

60 g cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (powinny być zimne, ale wciąż płynne).
Mleko skondensowane wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy przez ok. 2-3 minuty, aż podwoi swoją objętość.
Do każdej z wystudzonych galaretek wlewamy 1/3 mleka i dokładnie ze sobą mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Następnie na biszkopty nakładamy po 1-2 łyżki galaretek wymieszanych z mlekiem w każdym kolorze (można je także wylewać podobnie, jak przy robieniu zebry) i tak postępujemy do wyczerpania mas.
Formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Jeśli chcecie wzmocnić kolory każdej galaretki, możecie dodać odrobinkę barwnika spożywczego.

 

Smacznego!

Komentarze:

Aneta

2016-03-18 08:25

Jakie to jest pyszne... nie da się opisać! Świetny przepis, polecam wszystkim

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-18 09:27

Dziękuję :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl