Sałatka z ananasem i szynką

 

Sałatka ananasowa z dodatkiem szynki, żółtego sera, marynowanej dyni i rodzynek podana w wydrążonych połówkach ananasa. Ma słodko-słony smak, przełamany dodatkowo sokiem z cytryny. Przyznam szczerze, że pierwszy raz robiłam sałatkę z użyciem świeżego ananasa w takiej konfiguracji. Ma naprawdę ciekawy i niebanalny smak. Warto spróbować :)

Składniki (na 2 spore porcje):

1 ananas (świeży)

50 g dyni marynowanej

100 g szynki

100 g żółtego sera

1 łyżka rodzynek

sok z 1/2 cytryny

1 pełna łyżka majonezu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Ananasa kroimy na pół. Następnie wycinamy środkową, twardą część. Resztę miąższu wykrawamy przy użyciu małego, ostrego noża. Można także wspomóc się łyżeczką. Ważne, by nie uszkodzić skórki, gdyż wydrążone połówki posłużą nam za miseczki, w których podamy sałatkę :)
Miąższ ananasa kroimy w kostkę, podobnie jak żółty ser i szynkę (można także użyć sera lub szynki w plasterkach).
Dynie marynowaną kroimy na drobne kawałki. Rodzynki drobniutko siekamy.
Do miski wkładamy wszystkie pokrojone składniki i mieszamy je ze sobą. Dodajemy majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz (do smaku). Wszystko mieszamy ze sobą dokładnie.
Do połówek ananasa wkładamy po porcji sałatki. Na wierzchu można ułożyć troszkę drobno pokrojonej dyni (nada to ładny akcent kolorystyczny). I… podajemy :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl