Pierogi ruskie

 

Znane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam. Wtedy nie straszne już są napady wilczego głodu, gdy lodówka świeci pustkami. Zawsze macie w zanadrzu pyszne pierożki, które wystarczy tylko wrzucić na kilka minut do wrzątku :) Przepis na ciasto przetestowałam już wielokrotnie. Uważam, że to najlepsze ciasto pierogowe jakie miałam okazję robić. Bardzo łatwo się z nim „pracuje”. Jest bardzo elastyczne, a po ugotowaniu mięciutkie, ale nie rozpadające się. Na farsz składają się ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz twaróg i duża ilość podsmażonej cebulki. Nie żałujcie też pieprzu. Farsz powinien mieć lekko ostry, a przede wszystkim wyrazisty smak.

Składniki (na ok. 70 szt. – w zależności od wielkości):

Ciasto:

700 g mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki oleju

2 duże szczypty soli

ok. 1-1 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody

 

Farsz:

ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)

300 g twarogu

2-3 duże cebule

2 jajka

pieprz

sól

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę pszenną przesiewamy na blat tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, sól, olej i zaczynamy zagniatać ciasto dolewając wodę. Gotowe ciasto powinno nie kleić się do rąk, być elastyczne i lśniące. Formujemy z niego kulkę i wkładamy pod miskę odwróconą do góry dnem, aby nie wyschło do czasu lepienia.

Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia.
Jeszcze lekko ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa wraz z twarogiem. Do powstałej masy dodajemy jajka oraz podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu!).

Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie. Szklanką lub foremką do lepienia pierogów wykrawamy kółka. Na każde nakładamy nadzienie, a brzegi dokładnie sklejamy (ja posłużyłam się foremką do lepienia pierogów). Zaklejone pierogi odkładamy na posypany mąką blat i przykrywamy ściereczką.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Wrzucamy je do wrzątku, a gdy wypłyną gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku obok siebie, by się nie skleiły.
Pierogi ruskie doskonale smakują podane z dużą ilością podsmażonej cebulki :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl