Oponki

 

Oponki to taki odpowiednik donut’ów, czyli pączków z dziurką, ale zrobiony nie z ciasta drożdżowego, a z mąki z dodatkiem twarogu. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i o wiele szybsze do wykonania niż klasyczne pączki (nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać na jego wyrośnięcie itd.). Co ważne, nie nasiąkają tłuszczem przy smażeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

1/2 kg twarogu

1/2 kg mąki

1/2 szklanki cukru (można pominąć jeśli macie zamiar oponki polukrować)

4 żółtka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka spirytusu (lub octu)

200 g kwaśnej śmietany

32 g cukru waniliowego

2-3 kostki smalcu

cukier puder

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę biały ser, żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto.
Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. Dziurki najlepiej wykroić przy pomocy nakrętki od spirytusu.
Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu i ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl