Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym

 

Na przekór pogodzie jaką mamy za oknem, dziś danie lekkie i wiosenne (w końcu już marzec!): podsmażone kawałki piersi kurczaka z warzywami i czosnkowym dipem zawinięte w placki tortilli. Ja użyłam pomidorów i mixu sałat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam do zrobienia ich własnoręcznie. Są dość proste do wykonania, a przede wszystkim nie zawierają żadnych sztucznych „polepszaczy”.

Składniki:

1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi kurczaka

1 łyżka przyprawy do kurczaka (jakiej chcecie)

1 opakowanie mix-u sałat

2-3 pomidory

1 łyżka oleju

sól

pieprz

 

Placki tortilli (ok. 7-8 sztuk):

ok. 1/2-3/4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

2 łyżki oleju/oliwy

1 płaska łyżeczka soli

 

Dip:

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ketchupu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Tortille:
Obie mąki, sól, olej oraz wodę mieszamy ze sobą w misce. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być miękkie, łatwo formujące się w kulkę. Jeśli jest za luźne należy dodać odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde dolewamy troszkę wody.
Uformowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozwałkowujemy cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować.
Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć, na ich powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki nie przypiekły się za bardzo. Staną się wówczas kruche i łamliwe uniemożliwiając zawinięcie w nie farszu.
Usmażone placki zawijamy w lnianą ściereczkę zwilżoną wodą, aby nie wysychały.

Dip czosnkowy:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez, ketchup, przeciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piersi kurczaka kroimy na dość cienkie podłużne paski (o długości ok. 5 cm). Posypujemy je przyprawą do kurczaka, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli. Następnie smażymy mięso na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Powinno się ładnie zezłocić.
Na każdy placek tortilli nakładamy trochę liści sałaty, 2-3 plasterki pomidora i kilka kawałków kurczaka. Rozprowadzamy na farszu dip (ilość wedle uznania), a następnie zawijamy tortille tworząc kształt koperty.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl