Orientalna sałatka z ryżem i tuńczykiem

 

Tą pyszną sałatką, którą wymyślił mój mąż, zajadaliśmy się przez cały weekend (została powtórzona 2 razy). Jest przepyszna i bardzo oryginalna. Wyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Bardzo ważne przy przygotowywaniu tej sałatki jest to, aby wszystkie składniki bardzo drobno posiekać, by były podobnej wielkości. Jeśli chcecie możecie także wszystkie zmiksować na jednolitą masę i pyszna pasta do pieczywa gotowa :)

Składniki (na ok. 6 porcji):

200 g suchego białego ryżu

2 puszki tuńczyka w oleju

1 czerwona papryka

1/2 papryczki chilli (bez pestek)

pęczek natki pietruszki

1 łyżka posiekanego świeżego majeranku

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka marynowanego różowego imbiru (w zalewie)

1 płaska łyżka cukru trzcinowego

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (uważając, by go nie rozgotować). Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
Paprykę oraz papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki i majeranek drobniutko siekamy.
Imbir wyjmujemy z zalewy, odcedzamy i również bardzo drobno kroimy na jak najmniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy.
Doprawiamy sałatkę sosem sojowym, sosem rybnym, sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym oraz solą i pieprzem (do smaku). Podajemy.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl