Zebra

 

Kiedyś bardzo często pieczona w moim rodzinnym domu. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wylewać białą i ciemną masę do tortownicy i patrzeć, jak obie układają się w koła :) Zebra jest ciastem bardzo smacznym, prostym i tanim. Jednak przede wszystkim kojarzona jest z robiącym wrażenie wyglądem :) Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, dlatego świetnie nadaje się dla osób początkujących. Potrzeba jedynie odrobinki cierpliwości przy nakładaniu na siebie mas, jeśli chcecie otrzymać gęste i efektowne paski (ja nakładałam łyżkę masy ciemnej na łyżkę masy jasnej). Jeżeli jednak nie jesteście aż tak precyzyjni, możecie nakładać po 2-4 łyżki masy na zmianę, co przyspieszy cały proces. Kto nie miał jeszcze okazji upiec zebry własnoręcznie, temu polecam mój rodzinny, sprawdzony przepis :)

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki pszennej

5 jaj (w temperaturze pokojowej)

1 1/2 szklanki cukru

1 szklanka Sprite’a (lub innego gazowanego napoju cytrynowego ew. gazowanej wody)

1/2 szklanki oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 lekko czubate łyżki kakao

2 lekko czubate łyżki mąki

1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu np. cytrynowego

 

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie partiami dodajemy cukier (nie przerywając ubijania).
Zmniejszamy obroty miksera i zaczynamy dodawać żółtka, jedno po drugim.
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej łyżka po łyżce.
Na koniec wlewamy olej, Spirte’a oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Obie masy bardzo dokładnie mieszamy.
Tortownicę (moja o średnicy ok. 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy odrobiną masła/margaryny i oprószamy mąką (można też użyć spray’u do pieczenia).
Na środek dna tortownicy nakładamy łyżkę ciemnej/białej masy, a na nią łyżkę masy w przeciwnym kolorze. Masy powinny rozchodzić się jak koła na wodzie ;) Tak postępujemy do wyczerpania obu mas.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60-70 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia za pomocą patyczka!).
Wystudzoną zebrę można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową białą lub ciemną (można też zrobić paski z obu czekolad, aby współgrały ze środkiem ciasta :)).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl