Fasolka po bretońsku

 

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest to potrawa najszybsza. Jednak smak wynagradza wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:

1 kg fasoli „Piękny Jaś”

500 g pieczarek

ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej)

ok. 200 g koncentratu pomidorowego

2 cebule

1 czubata łyżka majeranku

1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli

pieprz

sól

 

Wykonanie:

Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski, zalewamy wodą (powinna być całkowicie zakryta + ok. 5-6 cm powyżej poziomu fasolki) i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wlewamy do garnka. Dolewamy jeszcze ok. 1-1,5 l wody (lub więcej, tak, aby przykryć fasolkę i zostawić kilka centymetrów wody nad nią) i gotujemy do miękkości (uzupełniając wodę w razie potrzeby).
Kiełbasę kroimy na pół-plasterki, cebulę w piórka (lub kostkę) i smażymy razem na patelni.
Pieczarki oczyszczamy, kromy na plastry i również smażymy.
Podsmażone składniki dodajemy do fasoli. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze parę minut.
Jeśli końcowe danie ma według Was zbyt rzadką konsystencję, można ewentualnie zagęścić je dodając ok. 1-2 łyżki mąki (najpierw należy rozrobić ją z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolać trochę sosu z fasoli, a następnie wlać do reszty i wymieszać). Gotować jeszcze kilka minut i już można zajadać :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl