Panna cotta z wiśniowym sosem

 

Tak jak zapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :)

Składniki (na 4 porcje):

Panna cotta:

400 g śmietany 30%

1 i 3/4 lekko czubatej łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii

ok. 2 łyżek cukru pudru

2-3 łyżki wody (do żelatyny)

 

Sos wiśniowy:

200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców)

2 łyżki wody

1 czubata łyżka cukru (można dodać troszkę więcej, do smaku)

1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Panna cotta:
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ją 2-3 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i ziarenka z wanilii (rozkrojoną laskę także dodajemy do śmietanki). Podgrzewamy przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia (śmietana powinna być gorąca, nie wrząca). Śmietankę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy tak długo, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Potem wyjmujemy laskę wanilii, a śmietankowy płyn przelewamy do przygotowanych szklanek/pucharków. Gdy masa wystygnie, wstawiamy deser do lodówki na mniej więcej 2-3 godziny (do stężenia).

Sos wiśniowy:
Wiśnie wkładamy do garnuszka (mrożonych nie rozmrażamy). Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły puszczać sok.
Następnie wlewamy 2 łyżki wody i zaczynamy podgrzewać owoce cały czas mieszając. Gdy wiśnie będą już miękkie (tyczy się to głównie wiśni mrożonych) i puszczą dużo soku, zmniejszamy ogień do minimum.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Gotową, stężałą panna cottę wyjmujemy z lodówki. Na wierzch każdej porcji nakładamy sos wiśniowy. Wkładamy ponownie do lodówki do czasu konsumpcji lub zajadamy od razu :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl