Sos wiśniowy

 

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :)

Składniki:

200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców)

2 łyżki wody

1 czubata łyżka cukru (można dodać troszkę więcej, do smaku)

1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Wiśnie wkładamy do garnuszka (mrożonych nie rozmrażamy). Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły puszczać sok.
Następnie wlewamy 2 łyżki wody i zaczynamy podgrzewać owoce cały czas mieszając. Gdy wiśnie będą już miękkie (tyczy się to głównie wiśni mrożonych) i puszczą dużo soku, zmniejszamy ogień do minimum.
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu).
Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku do 3 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl