Pancakes

 

Tym razem zapraszam Was w kulinarną podróż do USA, ponieważ dziś serwuję najlepsze, oryginalne, amerykańskie placki śniadaniowe, czyli po prostu… pancakes! :) Te placuszki z całą pewnością przypadną Wam do gustu, a może nawet zasłużą na miano Waszych ulubionych? :) Są niebywale miękkie i bardzo puszyste, z dodatkiem maślanki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Wspaniale smakują z syropem klonowym, który wsiąka w polane nim pancakes’y i sprawia, że stają się lekko wilgotne i rozpływają się w ustach. To ulubiony przysmak dzieci, ale dorośli też za nim przepadają :) Z podanych składników wyszło mi 9 całkiem sporych placków (o średnicy 12 cm). Przepis znaleziony na blogu „Kwestia Smaku”.

Składniki (na 8-10 placków):

1 1/4 szklanki mąki pszennej (przesianej)

1 duże jajko

1 1/4 szklanki maślanki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

1/4 szklanki dobrego oleju

szczypta soli

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki. Za pomocą miksera miksujemy całość na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Rozgrzewamy patelnię teflonową i (bez użycia dodatkowego tłuszczu) smażymy pancakes’y na średnim ogniu z każdej strony.
Gotowe placuszki podajemy z syropem klonowym.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl