Klopsiki w sosie koperkowym

 

Podsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym z (wbrew pozorom) jedynie delikatną nutką ostrości :)

Składniki:

Klopsiki:

1,25 kg mięsa mielonego (np. z indyka, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)

1 duża cebula

1 jajko (duże)

1 sucha kajzerka lub 3-4 łyżki bułki tartej

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

3 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

1 płaska łyżeczka soli (można dać trochę więcej)

pieprz

mąka do obtoczenia klopsików

 

Sos koperkowy:

1 pęczek koperku

1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!)

ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej)

sól

pieprz

szczypta chilli w proszku

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć)

2-3 łyżki mąki

 

Wykonanie:

Do miski wkładamy mielone mięso.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar, a bułkę rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy bułki tartej, zalewamy ją 3-4 łyżkami wody i mieszamy. Bułka wchłonie wodę, a wówczas możemy już dodać ją do mielonego mięsa.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Wbijamy jajko. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące i smażymy na patelni na złoty kolor.
Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny.
W międzyczasie siekamy drobno koperek, kroimy drobno ostrą papryczkę.
Do kwaśnej śmietany dodajemy mąkę i dokładnie ze sobą mieszamy (by nie było grudek). Dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru, w którym gotują się klopsiki i rozrabiamy. Śmietanę wlewamy do garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek.
Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl