Rogaliki z szynką i serem

 

Dziś zapraszam Was na rogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed samym pieczeniem posmarujcie jajkiem :)

Składniki (na 16 sztuk):

Ciasto:

200 g mąki

100 g chudego twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego)

2 żółtka

3 łyżki oleju

1/3 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

200 g szynki

150 g żółtego sera

1 jajko

 

Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko

 

Wykonanie:

Nadzienie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt okręgu (grubości ok. 3 mm). Następnie dzielimy na 8 części. Na każdy powstały trójkąt (u jego podstawy) nakładamy trochę farszu i zawijamy.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika, smarujemy wszystkie roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zezłocić).
Rogaliki są gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika J

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl