Gruszki w occie z goździkami

 

Gruszki w occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze będziecie przygotowywać gruszki w ten sposób :)

Składniki:

2 kg gruszek (waga przed obraniem)

1,5 kg cukru

1,5 l wody

1 l octu 10%

ok. 40 goździków

 

Wykonanie:

Do przepisu najlepiej wykorzystać gruszki twarde oraz niezbyt duże.
Gruszki myjemy i obieramy ze skórek. Nie wycinamy gniazd nasiennych, ani nie pozbywamy się ogonków (chyba, ze już ich nie ma). Aby nie ściemniały najlepiej włożyć je do lekko zakwaszonej wody sokiem cytrynowym (może być też ocet lub cytrynowy kwasek).
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet oraz goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszając póki cukier się nie rozpuści.
Gruszki wkładamy do gotującej się zalewy. Gotujemy do momentu, aż owoce zmienią kolor na złoty i będą szkliste.
Gruszki umieszczamy w przygotowanych słoikach i zalewamy je płynem, w którym się gotowały. Nie trzeba ich pasteryzować. Słoiki od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem (powinny tak stać do całkowitego wystudzenia).

 

Smacznego!

Komentarze:

Kinga

2015-12-22 01:03

Pomysł the best

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-12-22 10:53

Dziękuję bardzo :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl