Muffinki-choinki nadziewane dżemem

 

Takie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki będą w trzech odcieniach zieleni. W tym celu użyłam specjalnego adaptera do wykonywania trójkolorowych dekoracji. Muszę przyznać, że miałam trochę technicznych kłopotów, ale jakoś dałam radę :D Następnym razem na pewno pójdzie mi sprawniej :) Jeśli nie macie takiego adaptera lub po prostu wolicie jednokolorową choinkę wówczas użyjcie tylko jednego odcienia zieleni. Muffinki-choinki na pewno będą hitem podczas przedświąteczny (i świątecznych) spotkań ze znajomymi i rodziną :)

Składniki (na 12 muffinek):

280 g mąki pszennej

70 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g cukru pudru

100 ml soku pomarańczowego

80 ml oleju

200 g maślanki (w temperaturze pokojowej)

1 jajko (w temperaturze pokojowej)

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

12 łyżeczek dżemu z kiwi (lub agrestowego)

 

Dekoracja:

400 ml śmietany 30% (schłodzonego)

500 g serka mascarpone (schłodzonego)

2-3 łyżki cukru pudru

barwniki spożywcze w żelu w 3 odcieniach zieleni (Wilton: Soczysta zieleń, Zieleń liści, Zieleń mchu)

kolorowe posypki do ciast

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową .
W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy również olej, sok pomarańczowy i maślankę.
Łączymy suche i mokre składniki, tak aby całość była wilgotna.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Na początek wypełniamy papilotki do 1/4-1/3 ich wysokości, nadkładamy na środek po łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą ciasta (zostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca od góry każdej papilotki).
Muffinki pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i formy i odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Dekoracja:
Schłodzoną śmietanę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gęstą, sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder. Dzielimy ją na 3 równe części. Do każdej dodajemy trochę barwnika spożywczego w innym odcieniu zieleni. Dodajemy go tyle, aby uzyskać pożądaną intensywność koloru. Następnie jednorazowe woreczki cukiernicze umieszczamy w potrójnej przejściówce, zakładamy tylkę i zakręcamy całość. Nakładamy do każdego woreczka masę w innym odcieniu (woreczek wypełniamy najlepiej do 1/3 jego pojemności, w przeciwnym razie wyciskanie masy będzie utrudnione). Dekorujemy masą muffinki tworząc stożek-choinkę. Posypujemy różnokolorowymi posypkami i wstawiamy do lodówki do czasu podania.

 

Smacznego!

Komentarze:

gin

2015-12-07 09:26

Wyglądają rewelacyjnie!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-12-07 09:40

Bardzo dziękuję :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl