Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

 

Niesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :)

Składniki:

Spód:

150 g mąki pszennej

100 g mielonych orzechów włoskich

125 g miękkiego masła (lub margaryny)

75 g cukru

 

Masa serowa:

750 g twarogu (3-krotnie zmielonego lub z wiaderka)

3 jajka (w temperaturze pokojowej)

100 g cukru

20 g cukru waniliowego

100 ml mleka

1 torebka budyniu czekoladowego (45 g)

 

Dekoracja:

300 ml śmietany 30% (schłodzonej)

20 g cukru waniliowego

1-2 łyżki gorzkiego kakao

 

Wykonanie:

Spód:
Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny).
Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną połową ciasta wylepiamy dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut.
Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie na tyle, że będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła.

Masa serowa:
Oddzielamy białka od żółtek.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
W drugim naczyniu miksujemy twaróg wraz z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem oraz budyniem na gładką, jednolitą masę. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy całość.
Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę.

Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy je do lodówki.

Dekoracja:
Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłym otworem i wyciskamy na powierzchni sernika kółeczka (mogą być jedno przy drugim lub w niewielkich odstępach; mniejsze bądź większe). Na koniec posypujemy wierzch gorzkim kakao.

Sernik przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez ok. 5 dni (najlepiej trzymać go pod przykryciem).

 

Smacznego!

Komentarze:

agness

2015-11-27 00:51

Obłędny...

odpowiedz

Emi

2015-11-27 22:11

Budyń trzeba zagotować czy do masy wsypać go z torebki?

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-11-29 01:00

Budyń wsypujemy bezpośrednio do masy, nie gotujemy, wsypujemy budyniowy "proszek".

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl