"Popękane" ciasteczka czekoladowe

 

Te pyszne, czekoladowe, „popękane” ciasteczka są idealne, gdy macie ochotę przekąsić coś słodkiego :) Są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem, a do tego same się dekorują! Charakterystyczne pęknięcia, przypominające marmurowy wzór, tworzą się podczas pieczenia, kiedy to obtoczone w cukrze pudrze ciastka rosną, a biała, cukrowa warstewka rozchodzi się na boki odsłaniając ciemne ciasto. Ciasteczka są bardzo smakowite! Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka” autorstwa Elinor Klivans.

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

4 duże jajka (o temperaturze pokojowej)

4 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)

120 g gorzkiej czekolady

60 g czekolady deserowej (lub mlecznej)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozprowadzonej w 2 łyżeczkach wody)

1/2 szklanki cukru pudru (do obtoczenia ciasteczek)

 

Wykonanie:

Czekoladę gorzką i deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
Do drugiej, większej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy na wysokich obrotach miksera przez ok. 2 minuty, aż uzyskamy jasną, gęstą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kawę. Ponownie miksujemy. Nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając jego obroty, dosypujemy stopniowo mąkę i wlewamy roztopioną czekoladę. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Płaską, dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki przesiewamy cukier puder.
Czekoladowe ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie nabierając porcje łyżką formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Najlepiej formować ciasto w zwilżonych dłoniach, co zapobiegnie przyklejaniu się go do rąk. Obtaczamy każdą kulkę bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce zachowując spore odstępy.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 minut, aż wyrosną i popękają.
Upieczone ciastka przekładamy na kratkę, aby wystygły (na ok. 20-30 minut). Po tym czasie są gotowe do konsumpcji :) W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać do 3-4 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Anja

2015-11-23 11:30

Dlaczego nie ma podanej temperatury pieczenia? To bardzo ważne. A poza tym 2 szklanki cukru to zdecydowanie za dużo... Raczej nie będę już korzostać z tej strony i będę odradzać znajomym.z

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-11-24 10:15

Temperatura jest podana: proszę czytać ze zrozumieniem, a nie wyrywkowo, aby tylko koniecznie się do czegoś przyczepić. Co do cukru to taką ilość podała autorka przepisu. Można ją zmniejszyć wedle upodobań. Z książkami kucharskimi też Pani tak próbuje polemizować? A do zaglądania tu nikt nie zmusza.

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl