Dyniowe latte

 

Gorące, bardzo kremowe i aksamitne, absolutnie pyszne latte z dodatkiem puree z dyni :) Słodkie, lecz nie przesłodzone, przyozdobione bitą śmietaną i posypką z cukru trzcinowego z dodatkiem cynamonu. Doskonale rozgrzewa, delikatnie pobudza i pieści zmysły. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki (na 3-4 porcje w zależności od pojemności szklanek):

375 ml mleka

100 g puree z dyni

3 łyżki cukru trzcinowego

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

250 ml gorącej wody

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Dekoracja:

1/3 szklanki śmietany 30%

1 łyżeczka cukru trzcinowego

szczypta mielonego cynamonu

 

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy puree z dyni, cukier trzcinowy i cynamon. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając, do zagotowania płynu.
Do gorącej wody wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dokładnie mieszamy.
Mleczną mieszankę przelewamy do przygotowanych szklanek (po równo). Dopełniamy świeżo zaparzoną kawą. Mieszamy najlepiej przy użyciu spieniacza do mleka.
Każdą szklankę z dyniowym latte przyozdabiamy ubitą śmietaną (nie musi być bardzo sztywna) i posypujemy odrobiną wymieszanego z cynamonem cukru trzcinowego. Podajemy od razu.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl