Nawiedzone ciasto

 

Bez tego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się ciasteczkowe nagrobki :) Całość wygląda bardzo efektownie, a smakuje wyśmienicie! Na początku zrobiłam mniejszą ilość pomarańczowego kremu, jednak postanowiłam ją podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam!

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g kakao w proszku

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

125 g masła

300 g cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 duże jajka

250 ml maślanki

125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

 

Krem pomarańczowy z mascarpone:

500 g serka mascarpone (schłodzonego)

skórka otarta z 2 pomarańczy

1 szklanka cukru pudru

barwnik pomarańczowy

 

Polewa kakaowa:

100 g masła lub margaryny

100 g cukru pudru

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki wody

 

Bezowe duszki:

2 białka (w temperaturze pokojowej)

200 g cukru

 

Dodatkowo:

4-5 okrągłych, dowolnych ciastek z czekoladową polewą

1 czubata łyżeczka cukru pudru (na lukier)

kilka kropli wody (do lukru)

 

Wykonanie:

Bezowe duszki:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy łyżka po łyżce cukier. Powinna powstać biała, lśniąca, gęsta masa.
Białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę formując ją na kształt duszków. Można także wyciskać zwykłe stożki.
Duszki bezowe pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 20 minut na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie odklejamy od papieru.

Ciasto:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub spryskujemy spray’em do pieczenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli.
W drugiej misce miksujemy na gładki krem masło wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie, nie przerywając miksowania, kolejno dodajemy jajka. Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodajemy na zmianę mieszankę mączną z wymieszaną razem maślanką i zimną kawą. Powinniśmy otrzymać ciemne (wręcz czarne), dość gęste ciasto.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy jego powierzchnię i pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok.
Pozostałe ciasto przekrawamy na pół.

Krem pomarańczowy z mascarpone:
Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość do uzyskania pożądanego odcienia) i miksujemy.

Polewa kakaowa:
Masło (lub margarynę), kakao, 2 łyżki wody oraz cukier puder umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masło i cukier się roztopią i połączą z resztą składników na gładką i lśniącą, płynną masę. Polewę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Kremem pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem.
Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy).
Ciasto przechowujemy pod przykryciem w lodówce wyjmując je na ok. 30 minut przed podaniem, aby krem pomarańczowy i polewa lekko zmiękły.

 

Smacznego!

Komentarze:

Marie

2015-11-06 09:35

Może nie jota w jotę ale przyznać muszę że skorzystałam z paru pomysłów halloweenowych, które tu znalazłam :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl