"Pajęczaki" - muffinki bananowo-czekoladowe na Halloween

 

Z okazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie powalający :D Tylko uważajcie, żeby pająki nie zechciały się zadomowić ;)

Składniki (na 12 sztuk):

250 g mąki pszennej

70 g cukru

2 jajka

1 1/2 banana (najlepiej dojrzałego, z ciemniejszą skórką)

50-60 g czekolady mlecznej

90 g jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

4 łyżki oleju

szczypta soli

 

Dekoracyjna pajęczyna:

100 g czekolady białej

25 g masła

40 g czekolady mlecznej

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi foremkami.
Mleczną czekoladę ścieramy na drobnej tarce lub bardzo drobno siekamy.
Do miski dodajemy banany pokrojone w plastry, sok z cytryny, jogurt naturalny, jajka, cukier i olej. Wszystko dokładnie blendujemy, aby powstała jednolita, płynna masa.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy.
Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo).
Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut.
Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika oraz z formy. Studzimy je w papilotkach na kratce.
Po całkowitym wystudzeniu maczamy wierzch muffinek w roztopionej w kąpieli wodnej wraz z masłem białej czekoladzie, a następnie robimy na niej kółeczka z roztopionej mlecznej czekolady. Zaczynając od środka każdej muffinki, przesuwamy wykałaczkę na zewnątrz, tworząc dekoracyjną pajęczynę.
Muffinki odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl