Halloween'owe tagliatelle

 

Halloween, czyli „Wigilia Wszystkich Świętych” to popularne święto obchodzone 31 października. Najhuczniej celebrowane jest w Stanach Zjednoczonych, ale również w Wielkiej Brytanii i Irlandii. W Polsce zwyczaj ten pojawił się pod koniec lat 90. i z każdym rokiem zyskuje na popularności. Być może część z Was wybiera się lub przygotowuje imprezę halloweenową, czy to dla najmłodszych, czy dla osób dorosłych. W tym wypadku nie ma to znaczenia, bo szpinakowe tagliatelle z mięsno-pomidorowym sosem i kulkami mini mozarelli wyglądem przypominające długie, zielone robaki polane „krwistym” sosem i przybrane „gałkami ocznymi” będą doskonałym, strrrrasznym posiłkiem dla osób w każdym wieku, znakomicie wpisując się w klimat „święta duchów” ;) Mięsny sos pomidorowy pochodzi z mojego przepisu na spaghetti bolognese.

Składniki (na ok. 4-6 porcji):

Sos:

500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka)

puszka krojonych pomidorów

3 ząbki czosnku

1 mała cebulka (najlepiej czerwona)

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka ketchupu

pół łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowate)

oregano

sól

pieprz

pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki)

 

Dodatkowo:

300-350 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem

kilka kulek mini mozarelli (2 lub 1 przekrojona na pół/na porcję)

kilka listków świeżej bazylii

 

Wykonanie:

Sos:
Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju).
Kiedy zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę i oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ketchup i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trafiły się nam dość kwaśne pomidory wówczas możemy dodać trochę cukru do smaku.
Sos gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć.
 

Makaron tagliatelle gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mini mozarelle osączamy z zalewy. Przygotowujemy po 2 sztuki serowych kulek na porcję lub 1 kulkę przekrawamy na pół.
Z listków świeżej bazylii za pomocą słomki do napojów wycinamy małe, zielone kółeczka, które posłużą nam za źrenice :) Można zrobić to także nożyczkami.
Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą, a następnie nakładamy na przygotowane talerze. Polewamy go gorącym pomidorowo-mięsnym sosem, na którym układamy kulki mozarelli, a na nich bazyliowe kółeczka.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl