Barszcz ukraiński

 

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany i posypałam posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :)

Składniki:

ok. 3 l wody

4 buraki średniej wielkości

1 cebula

4 marchewki

1 pietruszka

1 mały kawałek selera

1 puszka białej fasoli

250 g mięsa wołowego (np. z udźca)

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

1 jabłko (najlepiej kwaśne)

sok z połowy cytryny

150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru)

1-2 łyżki Vegety

sól

pieprz

cukier

 

Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny.
Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki.
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy do zupy Vegetę oraz cebulę i starte warzywa (prócz buraków).
Buraki dokładamy po ok. 15 minutach.
Gotujemy warzywa do miękkości, a następnie dorzucamy ziemniaki, koncentrat oraz obrane i pokrojone na ósemki jabłko. Całość mieszamy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy osączoną z zalewy fasolkę i doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy także koncentrat buraczany (ja wlałam ok. 200 ml).
Barszcz rozlewamy do przygotowanych talerzy dodając po kilka kawałków pokrojonej wołowiny. Każdą porcję ozdabiamy łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!

Komentarze:

Elon

2015-10-22 02:57

Obiło mi się gdzieś o uszy ze można dodac nieco octu dla poprawy smaku i koloru takiej zupy. Ale koncentrat to też dobre rozwiązanie!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-10-27 19:48

U mnie ocet został zastąpiony przez cytrynę, ale oczywiście można go użyć. Natomiast koncentrat dodaje barszczykowi pięknego koloru i podkreśla jego smak :)

odpowiedz

Kinga

2015-10-26 18:02

No to odgapiam i działam z barszczykiem

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-10-26 22:23

Działaj, działaj i koniecznie pochwal się jak wyszedł :D Trzymam kciuki!!

odpowiedz

Kinga

2015-10-27 00:13

Wyszedl mega...dziekuje za inspiracje

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-10-27 19:46

Nie ma za co :) To ja dziękuję za skorzystanie z przepisu i zapraszam ponownie :D

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl