Dyniowe tiramisu

 

To chyba jeden z najbardziej jesiennych deserów jakie znam :) Przepis na tą wersję tiramisu znalazłam na blogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej śmietany. Deser jest więc bardziej sycący i mogą go także zrobić te osoby, które obawiają się używania surowych żółtek w tego typu deserach. Z przepisu wyszło mi 6 porcji, jednak muszę przyznać, że były naprawdę solidne. Nie wszyscy poradzą sobie ze zjedzeniem jednej „na raz” ;) Spokojnie więc można nawet podwoić ich liczbę. Tiramisu udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz szczyptą cynamonu :)

Składniki (na 6-12 pucharków):

500 g serka mascarpone (schłodzonego)

200 ml śmietany 30% (schłodzonej)

400-450 g puree z dyni (schłodzonego)

4-5 łyżek cukru pudru (lub trochę więcej)

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy

1-2 łyżki likieru Amaretto

 

Dodatkowo (do dekoracji):

250 ml śmietany 30% (schłodzonej)

1 czubata łyżeczka cukru pudru

3-4 łyżki krokantu (można zastąpić posiekanymi, dowolnymi orzechami)

cynamon (do oprószenia)

 

Wykonanie:

W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę oraz cukier. Ubijamy całość do momentu otrzymania gęstej masy.
Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do ich dokładnego wymieszania się z masą śmietanowo-serową. W tym momencie warto spróbować kremu. Może się bowiem okazać, że konieczne będzie jego dosłodzenie :)
Kawę studzimy, dodajemy do niej likier Amaretto i wlewamy do miseczki.
Następne maczamy po kolei w naparze biszkopty i każdy z nich kroimy na mniej więcej 4 części. Układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka/szklanki. Przykrywamy je 2-3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne pucharki do wyczerpania biszkoptów i kremu.
Na koniec ubijamy na sztywno dodatkową śmietanę wraz z cukrem. Wykładamy ją na wierzch każdego napełnionego pucharka. Dekorujemy krokantem i szczyptą cynamonu.
Deser schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl