Ciasteczka czekoladowo-dyniowe

 

Łatwe, szybkie i smaczne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i posiekanej czekolady. Choć wyglądają na kruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej.

Składniki (na ok. 25 sztuk):

150 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

60 g miękkiego masła

100 g cukru

125 ml puree z dyni

1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej

szczypta soli

ok. 70-80 g posiekanej gorzkiej czekolady/deserowej/lub pół na pół: gorzkiej i mleczną

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą.
Dodajemy pokrojone na kawałki masło.
Mieszamy, dodając po kolei: cukier, dynię (puree warto przed dodaniem odsączyć na sitku) i skórkę pomarańczową.
Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Łyżeczką nabieramy spore porcje ciasta i układamy na blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je leciutko spłaszczyć. Między ciastkami zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy.
Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zdejmujemy ciasteczka. Studzimy je na kratce.

 

Smacznego!

Komentarze:

OldBoysi

2015-10-23 23:44

Jako że jesteśmy dużymi dziećmi, musieliśmy zajrzeć do tego działu! ;) I znaleźliśmy! Tartę oreo oraz tutaj ciasteczka na halloween!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-10-27 20:23

W każdym z nam jest mniej lub więcej dziecka :D

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl