Zupa-krem z dyni

 

Pyszna zupa-krem z dyni o obłędnie pomarańczowym kolorze, podana z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami. Rozgrzewająca i pożywna (choć bezmięsna), cudownie pachnąca curry. Do tego wyjątkowo prosta i dość szybka do zrobienia. Doskonała nie tylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :)

Składniki (na ok. 6 porcji):

500 g surowej dyni (już obranej) lub 500 g puree z dyni

2 spore ziemniaki

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 l rosołu lub wywaru z warzyw

1-2 łyżeczki przyprawy curry

sól

pieprz

cukier

ok. 4 łyżki oliwy lub oleju (np. z pestek winogron)

 

Wykonanie:

Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej) i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Cebula powinna się zeszklić. Należy cały czas mieszać, uważając by czosnek się nie przypalił.
Dodajemy dynię* oraz ziemniaki. Lekko obsmażamy. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy.
Po ok. 5 minutach wlewamy rosół (lub wywar z warzyw). Gotujemy do momentu aż ziemniaki oraz dynia będą miękkie.
Na koniec całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
Zupę podajemy z lekko podprażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje też z odrobiną kwaśnej śmietany.

 

Smacznego!

 

*Jeśli chcecie użyć gotowego puree z dyni, dodajecie je do garnka dopiero po obsmażeniu ziemniaków. Dalej postępujemy według przepisu.

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl