Tarta z nadzieniem dyniowym

 

Delikatny, kruchy spód wypełniony kremowym, dyniowym nadzieniem, bardzo przypominającym w smaku… budyń :) Aromatyczny, lekko korzenny na bazie puree z dyni. Jeśli lubicie takie smaki, a przede wszystkim jeżeli uwielbiacie dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :)

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

125 g masła lub margaryny

3-4 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego)

szczypta soli

 

Nadzienie dyniowe:

500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej

150 g cukru trzcinowego

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

300 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków)

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba.
Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy.
Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk.
Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 3 mm. Nawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej formy do pieczenia tart (o średnicy ok. 24-26 cm) i równo rozkładamy. Dociskamy delikatnie do brzegów i dna formy. Nadmiar ciasta odcinamy.
Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie dyniowe:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni.
W misce dokładnie mieszamy ze sobą puree z dyni, cukier, jajka, śmietanę, mąkę oraz przyprawy.
Masę dyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta.

Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę dłużej). Upieczone nadzienie powinno być przy delikatnym dotyku dość miękkie i sprężyste, ale nie może się przyklejać do palców.
Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można podawać jeszcze lekko ciepłą (lub po całkowitym wystudzeniu) np. z kleksem bitej śmietany (lekko osłodzonej) posypanej szczyptą cynamonu.
Tartę z nadzieniem dyniowym można przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl