Puree z dyni

 

Dynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele miesięcy. Można je także mrozić. Jak sami się przekonacie przecier z dyni jest prosty do zrobienia i całkowicie naturalny, nie zawiera bowiem żadnych dodatków w postaci soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :)

Składniki:

dynia (w dowolnej ilości)

 

Wykonanie:

Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek i włókien. Następnie kroimy na półksiężyce. Obieramy każdą część ze skórki (można też upiec ze skórką i dopiero potem oddzielić od niej miąższ) i kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Cząstki dyni układamy na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być luźno ułożone, nie jedna na drugiej.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dynię wyjmujemy (np. łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność do momentu upieczenia całej partii dyni.
Dynię odstawiamy do przestudzenia, a następnie blendujemy na gładkie puree. Przekładamy do słoików (zostawiając od góry ok. 2 cm wolnej przestrzeni), zakręcamy i pasteryzujemy przez  40 minut.
Po tym czasie słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pasteryzację powtarzamy na drugi dzień (ponownie gotujemy puree 40 minut, potem słoiki odwracamy do góry dnem i studzimy).
Długa pasteryzacja pozwoli nam na dłuższe przechowywanie. U mnie spokojnie słoiki wytrzymały ponad rok. Przypuszczam, że mogłyby stać jeszcze kilka miesięcy, ale całe puree zdążyło zostać zużyte :)
Przygotowane puree (po zmiksowaniu i wystudzeniu) można też poporcjować i zamrozić.
Jeśli mamy zamiar użyć puree do ciast, czy deserów warto przed dodaniem odcedzić je na sicie (zostawić na 15-20 minut), aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl