Muffinki z borówkami amerykańskimi

 

Słodkie, niesamowicie mięciutkie i wilgotne muffinki z borówkami amerykańskimi i wyczuwalną nutą pomarańczową. Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. To także doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, bo muffinki wprost nie mogą się nie udać! Dodatkowo są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję (znikają błyskawicznie jeszcze zanim na dobre wystygną) :) Dzieci za nimi przepadają.

Składniki (na 12 sztuk):

200 g borówek amerykańskich (ew. jagód)

2-3 pomarańcze (2 duże lub 3 średniej wielkości)

250 g mąki pszennej

100 g cukru trzcinowego

1 duże jajko

6 łyżek oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

 

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania muffinek

 

Wykonanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i przygotowania formy do pieczenia muffinek, którą należy wyłożyć papilotkami (papierowymi lub silikonowymi).
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i również wycieramy do sucha. Ścieramy z nich skórkę, by otrzymać jej 1 łyżeczkę (płaską). Z pomarańczy wyciskamy sok i przelewamy przez sitko, by nie było drobinek miąższu.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą.
W drugiej misce jajko mieszamy razem z olejem i skórką pomarańczową. Następnie dodajemy sok.
Łączymy ze sobą składniki mokre i suche i mieszamy (lub miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem.
Przygotowane foremki napełniamy przygotowaną masą do 3/4 wysokości foremek, a na wierzchu układamy po kilka borówek. Pieczemy ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika i z gniazd foremki. Odstawiamy na kratce do wystudzenia, następnie posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Buk

2016-02-27 17:58

Witam:) ile mniej- więcej tego soku powinniśmy dodać do muffinek? szklanke?:)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-02-29 09:12

Witam :) Soku powinno być ok. 3/4 szklanki.

odpowiedz

Buk

2016-03-02 12:23

dziękuję ślicznie;) wieczorem popełnię te babeczki bo wyglądają obłędnie;)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-02 13:51

Bardzo dziękuję :) Proszę dać znać jak smakowały :)

odpowiedz

Buk

2016-03-11 12:35

z wielkim opóźnieniem ....niebo w gębie;) uwielbiam ;) od teraz moje ulubione;)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-03-15 11:39

Cieszę się ogromnie :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl