Czekośliwka

 

Czekośliwka, zwana także „śliwkową nutellą”, to nic innego jak powidła śliwkowe z czekoladą (w mojej wersji z dodatkiem kakao). W ostatnich latach zrobiły prawdziwą furorę. Są bardzo smaczne, oczywiście słodkie, w smaku do złudzenia przypominające popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D

Składniki:

3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek)

1 kg cukru

100 g gorzkiego kakao

2 łyżki ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem.
Dodajemy cukier, mieszamy i zaczynamy podgrzewać najpierw na dużym ogniu (często mieszając) do momentu aż owoce zaczną puszczać sok i się zagotują. Następnie ogień zmniejszamy i gotujemy mieszając co jakiś czas, aż powidła odparują i zgęstnieją. Jeżeli zależy nam, aby czekośliwka miała bardziej aksamitną konsystencję wystarczy pod koniec tego etapu zmiksować owoce za pomocą blendera.
Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut.
Gorącą masę śliwkowo-czekoladową nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut, a następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie ostygły.
Gdy czekośliwka całkowicie wystygnie odwracamy słoiki i przenosimy w chłodne miejsce (np. do piwnicy).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl