Tort "Tutti Frutti"

 

To już ostatni dzień wakacji. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią nadejdą coraz chłodniejsze i deszczowe dni… Na otarcie łez proponuję zatem lekki i bardzo owocowy tort (bez pieczenia), który pozwoli nam przypomnieć ciepłe, letnie dni, za którymi niebawem bardzo zatęsknimy. Jak już wspomniałam tort zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw jogurtowych i jednej śmietanowej. Góra ozdobiona została owocami i bitą śmietaną. Tort jest bardzo wyważony w smaku (nie przesłodzony) i po prostu pyszny :) Na jednym kawałku nie poprzestaniecie :)

Składniki:

Spód:

200 g ciasteczek np. Digestive

100 g masła

 

Warstwa jogurtowo-jagodowa:

100 g jagód + 2-3 łyżki świeżych owoców (można zastąpić borówkami amerykańskimi)

1/3 szklanki cukru

400 g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) w temperaturze pokojowej

15 g żelatyny

1/4 szklanki wody

 

Warstwa jogurtowo-brzoskwiniowa:

400 g jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)

4 czubate łyżki cukru

2 brzoskwinie (użyłam z puszki, ale można użyć świeżych wtedy należy obrać je ze skórki)

10 g żelatyny

 

Warstwa śmietanowo-malinowa:

400 g śmietany 30% (schłodzonej)

ok. 130 g malin + 1-2 garści świeżych

4 czubate łyżki cukru pudru

12 g żelatyny

 

Dodatkowo:

200 g śmietany 30% (schłodzonej)

2 czubate łyżki cukru pudru

owoce: jagody (lub borówki), brzoskwinie i maliny (w dowolnej ilości do dekoracji)

 

Wykonanie:

Spód:
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy, a następnie dodajemy do ciasteczek. Dokładnie ze sobą mieszamy i gotową masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy ok. 22-25 cm (użyłam tortownicy silikonowej ze szklanym dnem więc nie wykładałam już spodu papierem, jeśli jednak używacie zwykłej formy możecie spód wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową).
Tortownicę wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Masa jogurtowo-jagodowa:
Jagody wsypujemy do niedużego garnka. Zasypujemy je cukrem i na małym ogniu podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a jagody zaczną się rozpadać. Jagodową masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
W międzyczasie żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści.
Do ostudzonych jagód dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Nowopowstałą masę jagodową (ok. 2-3 łyżki) dodajemy do przestygniętej żelatyny. Mieszamy ze sobą i dodajemy do reszty jogurtowej masy cały czas mieszając.
Na koniec dorzucamy jeszcze świeże jagody i ponownie mieszamy, aby równomiernie się rozprowadziły.
Masę wylewamy na przygotowany spód. Szpatułką lub łyżką wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia (na ok. 1-1,5 godziny).

Masa jogurtowo-brzoskwiniowa:
Świeże brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Brzoskwinie z puszki dokładnie osączamy z syropu i również kroimy na drobną kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Jogurt mieszamy z cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu do żelatyny i dokładnie mieszamy ze sobą, na następnie mieszając wlewamy ją do reszty jogurtu.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy i wylewamy na zastygniętą warstwę jagodową.
Wyrównujemy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia masy (ok. 1-1,5 godziny).

Warstwa śmietanowo-malinowa:
Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody.
Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera, a następnie przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
Do żelatyny dodajemy mus malinowy i mieszamy ze sobą, by składniki dokładnie się połączyły. Tak rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeże maliny.
Śmietanę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia (najlepiej na kilka godzin).

Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubijamy na sztywno dodając cukier puder.
Przekładamy ją do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i dowolnie dekorujemy. Na koniec, na śmietanie, układamy owoce. Tort przechowujemy w lodówce do momentu podania.

 

Smacznego!

Komentarze:

Jola

2015-09-06 18:11

Zrobiłam! W smaku bomba!!!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-09-06 18:48

Bardzo się cieszę :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl