Galaretka jeżynowa

 

W tym roku całe moje jeżynowe zbiory postanowiłam przeznaczyć na galaretkę :) Od kilku sezonów nosiłam się z zamiarem zrobienia jeżynowych zapasów na zimę, aby zamknąć cząstkę lata w słoiczkach. Jednak w natłoku codziennych obowiązków, wakacyjnych wyjazdów itd. nie udawało mi się. Jednak tego lata postanowiłam to wreszcie zmienić! Przepis na galaretkę, z którego korzystałam znalazłam na blogu mojetworyprzetwory.blogspot.com. Zachęcił mnie nie tylko wygląd, czy łatwość wykonania, ale i jej określenie „najlepsza”. Cóż, nie wiem, czy jest najlepsza, bo wcześniej nigdy nie jadłam galaretki z jeżyn, ale dla mnie jest idealna! Słodka, z dodatkiem cytryny, odrobiny cynamonu i białego wina. I ma wiele zastosowań :) Muszę też przyznać, że robienie jej to sama przyjemność, a galaretka udaje się za każdym razem :)

Składniki:

1 kg jeżyn

150 ml białego wytrawnego wina (może być też różowe)

sok i skórka z 1 dużej cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

cukier (200 g cukru na 250 ml otrzymanego soku)

 

Wykonanie:

Jeżyny dokładnie myjemy i przekładamy go garnka.
Dodajemy skórkę i sok z cytryny, cynamon, wino i gotujemy na małym ogniu (ok. 20-25 minut) mieszając od czasu do czasu.
Ugotowane jeżyny, które puściły dużo soku, przekładamy na sito (umieszczone nad miską). Pozostawiamy na ok. 10-15 minut, aby nadmiar soku zaczął ściekać, a potem drewnianą łyżką dociskamy owoce, by wycisnąć z nich sok do ostatniej kropli :)
Na każde 250 ml soku jaki otrzymaliśmy dajemy 200 g cukru.
Sok jeżynowy przelewamy do garnuszka i dodajemy cukier. Od momentu zagotowania syropu, gotujemy go jeszcze 15-20 minut.
Po tym czasie gorąca galaretkę rozlewamy do słoiczków, porządnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu galaretkę przenosimy w chłodne miejsce.

 

Smacznego!

Komentarze:

karolina43

2015-08-20 19:57

Ooo, trzeba zrobić ;) kolejna do kolekcji po porzeczkowej :) a jak myślisz, czym mogłabym zastąpić winko? ;)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-08-23 23:14

Witam :) A jaki jest powód chęci pominięcia wina? :) Jeśli jest to kwestia alkoholu to proszę pamiętać, że podczas gotowania jeżyn alkohol całkowicie odparuje i po przygotowaniu mogą ją spożywać także dzieci. Nie ma żadnych ograniczeń. Smak wina nie jest też wyczuwalny w samej galaretce. Zachęcam do wypróbowania przepisu, a sama się Pani przekona :) Pozdrawiam!

odpowiedz

OldBoysi

2015-09-28 17:16

faktycznie bardzo delikatna konsystencja, w sam raz do posłodzenia napojów

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-09-29 10:29

O tak! Galaretka ma wiele zastosowań :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl