Ciasto Shrek

 

Dziś chciałam Wam zaprezentować pyszne ciacho, które robiłam po raz pierwszy, o nazwie znanej wszystkim z filmu… SHREK! :) Na pewno pamiętacie słynną wypowiedź Shreka o tym, że ogry mają warstwy. No właśnie :D Tak samo jest z tym ciastem, które ma ich aż 4! Na samym spodzie znajduje się mięciutki biszkopt, potem warstwa budyniowa na bazie zielonego soku „Kubuś” (lub „Pysio”), następnie bita śmietana z galaretkami agrestowymi i na wierzchu zielona galaretka (agrestowa lub kiwi) :) Dodatkowo między warstwą śmietanową, a galaretką znajduję się niespodzianka w postaci pomarańczowych delicji. Shrek utrzymany jest rzecz jasna w zielonej kolorystyce :) Ciasto jest bardzo smaczne, idealnie wyważone (nie za słodkie, najsłodsza jest sama delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :)

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek (w temperaturze pokojowej)

5 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie)

 

Zielona masa budyniowa:

1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio”

3 budynie śmietankowe

 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% (schłodzonej)

2 zielone galaretki (kiwi lub agrestowa)

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 opakowania delicji

1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi)

 

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając, porcjami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka, następnie aromat (opcjonalnie) i olej. Potem wystarczy tylko wmieszać delikatnie (np. przy użyciu rózgi) przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary ok. 25-35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i oddzielamy go od papieru do pieczenia. Formę wykładamy arkuszem folii aluminiowej w taki sposób, aby dokładnie zakrył zarówno dno, jak i boki formy. Folia powinna idealnie przylegać.
Biszkopt z powrotem umieszczamy w formie.

Zielona masa budyniowa:
Budynie śmietankowe dokładnie rozrabiamy w szklance soku, tak aby nie było grudek. Resztę soku zagotowujemy. Do gotującego się soku dolewamy sok z budyniami i cały czas, energicznie mieszamy masę trzepaczką.
Gorący i gęsty zielony budyń wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy je powierzchnię.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa:
Zielone galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć dodajemy ją do ubitej z 2 łyżkami cukru śmietany. Miksujemy tylko do mementu, aż masy dobrze się połączą.
Śmietanową masę wykładamy na wystudzony budyń, wyrównujemy jej powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 5-10 minut.
Po tym czasie na ciasto wykładamy delicje, wciskając je w masę śmietanową.
Formę ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania wierzchniej galaretki.
Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy ostygnie i będzie lekko tężeć przykrywamy nią wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto najlepiej kroić na kawałki tak, by w każdym znalazł się krążek delicji. Wygląda to najefektowniej.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl