Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie

 

Bardzo smaczny sernik jogurtowy na zimno na oryginalnym i pysznym, słonawym spodzie wykonanym ze… słonych paluszków :) Będzie nim zachwyceni! Gwarantuję! Spód pachnie pięknie, przywodząc na myśl chrupiące maślane ciasteczka (lekko słone) :) Masa wykonana z twarogu i gęstego greckiego jogurtu jest lekka i kremowa (w przepisie żelatyny jest tylko tyle, aby „związała” masę, a nie bardzo ją usztywniła). Do masy galaretkowej dodałam owoce, które dojrzewają latem, i które akurat miałam pod ręką, czyli czereśnie, maliny i wiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach.

Składniki:

Spód:

3/4 szklanki rozpuszczonego masła

3 łyżki cukru

2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków lub precelków

 

Masa serowo-jogurtowa:

350 g twarogu na serniki

350 ml jogurtu greckiego

1 szklanka cukru

3 łyżeczki żelatyny (czubate)

 

Galaretka z owocami:

350 g czereśni

100 g wiśni

100 g malin

2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody

 

Wykonanie:

Spód:
Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem oraz cukrem i wylepiamy nimi dno i boki formy (użyłam kwadratowej o wymiarach 24x24 cm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 8 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masa serowo-jogurtowa:
Twaróg ucieramy z cukrem i jogurtem, tak długo, aż cukier się rozpuści. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bardzo dokładnie żelatynę. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowo-jogurtowej i mieszamy do połączenia. Następnie żelatynę dodajemy do reszty masy. Twarogowo-jogurtową masę wylewamy na spód z paluszków i wyrównujemy jej powierzchnię. Sernik wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania galaretki (w tym czasie masa stężeje).

Galaretka z owocami:
W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową.

Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl