Tort tęczowy (Rainbow Cake)

 

Kochani, to już setny wpis na blogu! Dziękujemy Wam bardzo za to, że do nas zaglądacie, komentujecie, piszecie. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i sugestie! A tymczasem zapraszam Was na wyjątkowy przepis na urodzinowy tort: Tort tęczowy (Rainbow Cake). Upiekłam go na pierwsze urodziny naszej córeczki. Prezentuje się bajecznie. Składa się z 6 biszkoptowych blatów w kolorach tęczy przełożonych delikatnym kremem śmietanowo-serowym z dodatkiem skórki z cytryny. Dekoracja tortu zależy już tak naprawdę od Waszej inwencji. Ja postawiłam na kolor różowy (resztę kremu zabarwiłam barwnikiem), śmietanowe rozetki na wierzchu oraz dekoracyjną, śmietanową tęczową wstawkę na boku tortu. To prawda, że z tortem tęczowym jest sporo pracy, gdyż każdy blat należy upiec osobno zabarwiając go odpowiednim kolorem, ale naprawdę jest wart zachodu. Przygotowania najlepiej rozłożyć na 2 dni (jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć tort). Jego kolorystyka robi ogromne wrażenie (zwłaszcza, gdy niczego nieświadomi goście zobaczą tort w przekroju :D). Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

Biszkoptowe blaty (proporcje na 1 blat, należy upiec ich 6) o średnicy 23-25 cm:

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

100 g cukru

50 g mąki ziemniaczanej

barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty

 

Krem śmietanowo-serowy z cytryną:

500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%)

500 g schłodzonego serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

świeżo otarta skórka z 1 cytryny

 

Cytrynowy poncz:

sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

1/2 szklanki wody

 

Dodatkowo (do ozdobienia tortu):

ok. 400-500 ml śmietany 30%

barwniki spożywcze

 

Wykonanie:

Biszkoptowe blaty:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal nie przerywając ubijania.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. 
Na koniec dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor wówczas dodajemy jeszcze trochę barwnika (pamiętajcie, że podczas pieczenia kolory lekko ściemnieją).
Tortownicę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy go w formie na podłogę (dobrze jest położyć na podłodze jakąś ściereczkę). Taki „rzucany” biszkopt jest idealnie równy.
Dopiero wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy (uprzednio oddzielając jego boki nożem).
W taki sam sposób pieczemy pozostałe 5 blatów (używając oczywiście do każdego innego koloru barwnika).

Krem śmietanowo-serowy z cytryną:
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . 

Poncz cytrynowy:
Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3).

 

Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem.
Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony.
Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam piękny jasno-różowy odcień. Wierzch tortu ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, a na boku zrobiłam śmietanową tęczę.
Cały tort schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

 

Smacznego!

Komentarze:

Meghi

2015-11-21 23:25

Coś Pięknego!!! Jak sztuczny!!!! Nie ma dziecka, któremu by taki tort nie sprawił ogromnej frajdy :D

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-11-21 23:42

Bardzo dziękuję :) Naszej córeczce baaardzo się podobał (i smakował), zresztą podobnie jak innym gościom :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl