Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym

 

Jako, że okres bożonarodzeniowy i noworoczny trwa w najlepsze, a mak jest nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g cukru

100 g margaryny lub masła

35 g świeżych drożdży

2 jajka

1 żółtko

1/2 szklanki mleka

16 g cukru waniliowego

szczypta soli

 

Nadzienie:

puszka gotowej masy makowej lub ok. 500 g masy makowej domowej roboty

 

Dodatkowo:

roztrzepane jajko

 

Wykonanie:

Mąkę wraz z solą przesiać do dużej miski.
Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce i pozastawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu.
Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki uniosły się do góry, a bułeczka lekko spłaszczyła. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe (nie gorące!) bułeczki można polukrować.

Smacznego!

 

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl